Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g filet z kurczaka
180 g jogurt naturalny
1 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka imbir
starty2 łyżeczki kmin rzymski
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka chili (przyprawa)
1/2 łyżeczki sól
- Sos pomidorowy:
700 ml passata pomidorowa
80 ml śmietanka
30%2 ząbki czosnek
1 łyżeczka kmin rzymski
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
1 łyżeczka papryka ostra
1 łyżeczka cukier
sól
do smaku
- Dodatkowo:
kolendra
posiekanaryż biały
lub chlebki naan
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
- Następnie mieszamy w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, roztopionym olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc.
- Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Smażymy krótko z każdej strony na patelni.
- Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy. Następnie wsypujemy kmin rzymski oraz obie papryki i smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlewamy passatę i dodajemy cukier. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodajemy obsmażonego kurczaka. Ponownie przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlewamy śmietankę.
- Całość doprawiamy solą do smaku, zdejmujemy z gazu, posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem lub chlebkami naan.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl