Dzisiaj jest: Sobota, 24.05.2025 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak Tikka Masala


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pomysłem na rozgrzewające potrawy jest dodanie do nich oryginalnych ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej, które łączą w sobie niesamowity aromat i charakterystyczny orientalny smak. Kolorowe i pachnące dania idealnie sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad czy kolacja

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  filet z kurczaka
  • 180 g  jogurt naturalny
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 1 łyżka  imbir
    starty
  • 2 łyżeczki  kmin rzymski
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1 łyżeczka  chili (przyprawa)
  • 1/2 łyżeczki  sól
    Sos pomidorowy:
  • 700 ml  passata pomidorowa
  • 80 ml  śmietanka
    30%
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  kmin rzymski
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
  • 1 łyżeczka  papryka ostra
  • 1 łyżeczka  cukier
  • sól
    do smaku
    Dodatkowo:
  • kolendra
    posiekana
  • ryż biały
    lub chlebki naan

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
  2. Następnie mieszamy w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, roztopionym olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc.
  3. Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Smażymy krótko z każdej strony na patelni.
  4. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy. Następnie wsypujemy kmin rzymski oraz obie papryki i smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlewamy passatę i dodajemy cukier. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodajemy obsmażonego kurczaka. Ponownie przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlewamy śmietankę.
  6. Całość doprawiamy solą do smaku, zdejmujemy z gazu, posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE