Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki pojedyncze filety z kurczaka
8 sztuk cienkich plasterków wędzonego boczku
1 sztuka czerwona cebula
8-10 sztuk pieczarek
kieliszek białego wina
2-3 ząbki czosnku
5-6 łyżek oliwy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
kilka gałązek rozmarynu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i lekko spłaszcz przyciskając dłonią. Następnie mięso skrop białym winem wymieszanym z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na co najmniej 60 minut.
- Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na przygotowanych filetach układaj na przemian plasterek cebuli i pieczarki oraz małą gałązkę rozmarynu. Każdy kawałek mięsa ciasno zawiń paseczkami boczku i zepnij wykałaczką. Ułóż na tackach do grillowania. Dookoła kurczaka ułóż pozostałe pieczarki.
- Piecz po 15 minut z każdej strony, często smarując marynatą z wina.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca