Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak w boczku z pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki pojedyncze filety z kurczaka
  • 8 sztuk cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 8-10 sztuk pieczarek
  • kieliszek białego wina
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 5-6 łyżek  oliwy
  • 1 łyżeczka  skórki otartej z cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i lekko spłaszcz przyciskając dłonią. Następnie mięso skrop białym winem wymieszanym z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na co najmniej 60 minut.
  2. Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na przygotowanych filetach układaj na przemian plasterek cebuli i pieczarki oraz małą gałązkę rozmarynu. Każdy kawałek mięsa ciasno zawiń paseczkami boczku i zepnij wykałaczką. Ułóż na tackach do grillowania. Dookoła kurczaka ułóż pozostałe pieczarki.
  3. Piecz po 15 minut z każdej strony, często smarując marynatą z wina.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE