Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 kg kurczak
cały - 1.5 szklanek orzechy włoskie
łuskane - 2 sztuki jajka
- 4 łyżki bułka tarta
- 2 łyżki masło
- curry
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 garść rodzynki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem i delikatnie oprósz curry.
- Orzechy zmiel. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z orzechami i rodzynkami. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawaj pianę i wsyp bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Kurczaka wypełnij przygotowanym farszem, zszyj i zwiąż końce udek. Posmaruj rozpuszczonym masłem i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 80 minut w 180 st. C. Podczas pieczenia od czasu do czasu podlewaj kurczaka powstałym sosem.
Źródło przepisu: Najlepszy kurczak