Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g filet z kurczaka
- 4 łyżki wino białe wytrawne
- 1 łyżka rozmaryn
świeży - 150 g jeżyny
- 1 łyżka olej
- 1 łyżeczka ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka miód
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka dokładnie umyj, osusz. Każdy kawałek przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą oraz pieprzem. Rozmaryn posiekaj po czym wymieszaj z winem. Do powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw mięso na 60 minut do lodówki.
- Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki i upiecz na patelni grillowej posmarowanej olejem.
- Jeżyny dokładnie opłucz, osącz i zmiksuj. Następnie przetrzyj owoce przez drobne sito, aby oddzielić pestki.
- Do musu dodaj ocet, miód, pieprz oraz odrobinę soli. Całość gotuj przez kilka minut na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Upieczone mięso polej sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku