Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki udka kurczaka
lub piersi4 sztuki pomidory
1/2 szklanki oliwa
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka tymianek
sól
do smakupieprz
do smaku1 szklanka wino białe wytrawne
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy w tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.
- Przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą, pieprzem, roztartych w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu.
- Gdy wino w połowie wyparuje, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.