Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak w pomidorach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z ugotowanym na supko ryżem lub z domowymi kluskami i zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  udka kurczaka
    lub piersi
  • 4 sztuki  pomidory
  • 1/2 szklanki  oliwa
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  tymianek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 szklanka  wino białe wytrawne

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy w tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.
  2. Przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą, pieprzem, roztartych w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu.
  3. Gdy wino w połowie wyparuje, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.



Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE