Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak w sosie meksykańskim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, przyprawiony delikatnie imbirem oraz z zieloną sałatą.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 kawałków  kurczak
    porcja
  • oliwa
  • 1 łyżka  przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej
  • 1 łyżka  mąka
    Sos:
  • 25 dag  masło
  • 3 ząbki  czosnek
    drobno posiekany
  • 1 sztuka  cebula
    drobno posiekana
  • 4 łyżki  keczup
    pikantny
  • 1 łyżka  ocet winny
  • 1 łyżka  cukier
    kopiasta
  • 3 łyżki  powidła
    śliwkowe lub agrestowe, bez cukru
  • 1 szklanka  rosół
    lub wywar z jarzyn

Sposób przyrządzania:

  1. Porcje kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Przyprawę mieszamy z mąką w proporcji pół na pół, przekładamy do foliowego woreczka,wkładamy do środka małe porcje kurczaka i potrząsamy, tak, by każdy kawałek był dokładnie obtoczony przyprawą.
  3. Odkładamy w chłodne miejsce.
  4. Przygotowujemy sos: do dużego rondla dajemy całe masło, gdy się rozpuści, wrzucamy czosnek i cebulę i zasmażamy, często mieszając.
  5. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pozostałe składniki sosu, zagotowujemy, cały czas mieszając.
  6. Gdy trzeba doprawiamy do smaku.
  7. Na głębokiej patelni, w tzw. ,,dużym tłuszczu", smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do rondla z sosem i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 18


Zobacz więcej na temat:

kurczaksos meksykański


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE