Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 kawałków kurczak
porcja - oliwa
- 1 łyżka przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej
- 1 łyżka mąka
- Sos:
- 25 dag masło
- 3 ząbki czosnek
drobno posiekany - 1 sztuka cebula
drobno posiekana - 4 łyżki keczup
pikantny - 1 łyżka ocet winny
- 1 łyżka cukier
kopiasta - 3 łyżki powidła
śliwkowe lub agrestowe, bez cukru - 1 szklanka rosół
lub wywar z jarzyn
|
|
Sposób przyrządzania:
- Porcje kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki.
- Przyprawę mieszamy z mąką w proporcji pół na pół, przekładamy do foliowego woreczka,wkładamy do środka małe porcje kurczaka i potrząsamy, tak, by każdy kawałek był dokładnie obtoczony przyprawą.
- Odkładamy w chłodne miejsce.
- Przygotowujemy sos: do dużego rondla dajemy całe masło, gdy się rozpuści, wrzucamy czosnek i cebulę i zasmażamy, często mieszając.
- Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pozostałe składniki sosu, zagotowujemy, cały czas mieszając.
- Gdy trzeba doprawiamy do smaku.
- Na głębokiej patelni, w tzw. ,,dużym tłuszczu", smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do rondla z sosem i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.