Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g piersi z kurczaka
1 łyżka masła
sól
pieprz
- Sos musztardowy
2 łyżki musztardy
1 sztuka cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka wywaru mięsnego
50 ml białego wytrawnego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos musztardowy: Cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień na patelni bez tłuszczu. Następnie dodaj mąkę, wlej zimny wywar oraz wino, wymieszaj i zagotuj. Sos przetrzyj przez sitko. Dodaj musztardę, dopraw do smaku solą i dodaj masło.
- Kurczak w sosie musztardowym: Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu. Oprósz solą i pieprzem. Podsmażone mięso ułóż na talerzu, polej sosem musztardowym. Podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza