Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- Sos musztardowy
- 2 łyżki musztardy
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka wywaru mięsnego
- 50 ml białego wytrawnego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos musztardowy: Cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień na patelni bez tłuszczu. Następnie dodaj mąkę, wlej zimny wywar oraz wino, wymieszaj i zagotuj. Sos przetrzyj przez sitko. Dodaj musztardę, dopraw do smaku solą i dodaj masło.
- Kurczak w sosie musztardowym: Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu. Oprósz solą i pieprzem. Podsmażone mięso ułóż na talerzu, polej sosem musztardowym. Podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza