Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżki skrobia kukurydziana
- 1 kg udko z kurczaka
bez kości i skóry - 1 szklanka cebula
pokrojona w dużą kostkę - 3/4 szklanki seler
pokrojony w dużą kostkę - 2 szklanki papryka czerwona
pokrojona - 2 ząbki czosnek
- 2 szklanki bulion drobiowy
- 1 łyżka tymianek
posiekany, świeży - 2 sztuki liście laurowe
- 2 łyżki masło
zimne - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę rozgrzej w garnku. Kurczaka obtocz w skrobi kukurydzianej, po czym obsmaż na rozgrzanej oliwie na brązowy kolor.
- Następnie zmniejsz ogień pod garnkiem i podsmaż na pozostałym tłuszczu cebulę oraz seler. Po 5 minutach dodaj paprykę oraz obrany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
- Warzywa zalej bulionem. Dodaj tymianek, liście laurowe i zagotuj. Następnie włóż udka kurczaka, przykryj i duś na małym ogniu przez 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij mięso i liście laurowe z garnka. Resztę składników zmiksuj na gładki sos i przetrzyj przez sito. Mięso włóż z powrotem do garnka, zalej sosem i całość podgrzej, mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wmieszaj kawałki zimnego masła.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku