Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki udka kurczaka
- 1 opakowanie warzywa mrożone
- 2 sztuki cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki keczup
- 1 łyżka oliwa
lub olej - 1 łyżka smalec
- pieprz
do nacierania mięsa - sól
do nacierania mięsa - 1 łyżeczka curry
- 3 ziarenka jałowiec
zmiażdżone w moździerzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowane porcje mięsa nacieramy mieszanką soli, pieprzu i jałowca, odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
- Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy do rondla.
- Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, gdy składniki się zeszklą, dodajemy warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu, często mieszając.
- Gdy warzywa zaczną puszczać sok i zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla, układając na wierzchu usmażonego kurczaka, podlewamy kilkoma łyżkami wody.
- Do potrawy dodajemy keczup i curry, całość szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Sosu nie powinno być zbyt dużo, gdy trzeba zagęszczamy go śmietaną z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i doprawiamy do smaku.