Dzisiaj jest: Niedziela, 14.08.2022 Imieniny: Alfreda i Euzebiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Kurczak w warzywach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluskami.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  udka kurczaka
  • 1 opakowanie  warzywa mrożone
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  keczup
  • 1 łyżka  oliwa
    lub olej
  • 1 łyżka  smalec
  • pieprz
    do nacierania mięsa
  • sól
    do nacierania mięsa
  • 1 łyżeczka  curry
  • 3 ziarenka  jałowiec
    zmiażdżone w moździerzu

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowane porcje mięsa nacieramy mieszanką soli, pieprzu i jałowca, odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
  2. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy do rondla.
  3. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, gdy składniki się zeszklą, dodajemy warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu, często mieszając.
  4. Gdy warzywa zaczną puszczać sok i zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla, układając na wierzchu usmażonego kurczaka, podlewamy kilkoma łyżkami wody.
  5. Do potrawy dodajemy keczup i curry, całość szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  6. Sosu nie powinno być zbyt dużo, gdy trzeba zagęszczamy go śmietaną z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i doprawiamy do smaku.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE