Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak
średniej wielkości - 1/2 główki czosnek
- 1/2 łyżeczki majeranek
- 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka - 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylia
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2 łyżeczki oliwa
- 1 szklanka wino białe wytrawne
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 1 sztuka papryka żółta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz. Z zewnątrz i wewnątrz natrzyj kurczaka solą oraz posiekanym czosnkiem.
- W misce wymieszaj suszone zioła, pieprz i oliwę. Powstałą marynatą ponownie natrzyj kurczaka i ułóż go w brytfannie. Włóż kurczaka do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C, podlej kurczaka białym winem i dodaj pokrojone w średnie paski papryki. Piecz jeszcze 60 minut, podlewając kurczaka od czasu do czasu powstałym sosem.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka