Dzisiaj jest: Środa, 18.05.2022 Imieniny: Feliksa i Aleksandry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kurczak według Pana Starosty


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy gorące.

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 6 plastrów  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka  przyprawa do kurczaka
  • olej
    do smażenia
  • 1 sztuka  jajka
  • bułka tarta
    do panierowania
  • ogórek gruntowy
    do przybrania
    Sos:
  • 1 łyżka  masło
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 szklanka  śmietana kremówka
  • 1 łyżka  musztarda
    delikatesowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Porcje kurczaka lekko rozbijamy dłonią, nacieramy przyprawą, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
  2. Wychłodzone panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
  3. Gotowe układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 minut.
  4. Przygotowujemy sos: na maśle lekko rumienimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku.
  5. Porcje rozkładamy na talerzykach przybranych plasterkami świeżego ogórka, zalewamy sosem.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

kurczakprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE