Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 6 plastrów pierś kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
- olej
do smażenia - 1 sztuka jajka
- bułka tarta
do panierowania - ogórek gruntowy
do przybrania
- Sos:
- 1 łyżka masło
- 2 sztuki cebula
- 1 szklanka śmietana kremówka
- 1 łyżka musztarda
delikatesowa - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Porcje kurczaka lekko rozbijamy dłonią, nacieramy przyprawą, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
- Wychłodzone panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
- Gotowe układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 minut.
- Przygotowujemy sos: na maśle lekko rumienimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku.
- Porcje rozkładamy na talerzykach przybranych plasterkami świeżego ogórka, zalewamy sosem.