Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z kurczaka
podwójny - 400 g fasolka szparagowa
- 7 sztuk pomidory suszone
- 1 sztuka cebula
mała - 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka olej sezamowy
- 1/2 łyżki olej rzepakowy
- 2 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki sezam ziarenka
- zioła prowansalskie
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę szparagową umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Następnie odcedź.
- Kurczaka oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Dopraw ziołami prowansalskimi.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso z kurczaka.
- Podlej składniki na patelni sosem sojowym i całość duś, aż mięso się zetnie. Dodaj fasolkę szparagową oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wymieszaj. Gotowe danie rozłóż na talerze i posyp sezamem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku