Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka filet z kurczaka
podwójny400 g fasolka szparagowa
7 sztuk pomidory suszone
1 sztuka cebula
mała1 ząbek czosnek
1 łyżeczka olej sezamowy
1/2 łyżki olej rzepakowy
2 łyżki sos sojowy
2 łyżki sezam ziarenka
zioła prowansalskie
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę szparagową umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Następnie odcedź.
- Kurczaka oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Dopraw ziołami prowansalskimi.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso z kurczaka.
- Podlej składniki na patelni sosem sojowym i całość duś, aż mięso się zetnie. Dodaj fasolkę szparagową oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wymieszaj. Gotowe danie rozłóż na talerze i posyp sezamem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku