Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kurczak z fasolką szparagową i sezamem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kurczaka z fasolką szparagową i sezamem można podawać z gotowanym ryżem lub pieczywem. Przepis można dowolnie modyfikować według własnego uznania i np. dodać do dania podsmażone pieczarki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  filet z kurczaka
    podwójny
  • 400 g  fasolka szparagowa
  • 7 sztuk  pomidory suszone
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżeczka  olej sezamowy
  • 1/2 łyżki  olej rzepakowy
  • 2 łyżki  sos sojowy
  • 2 łyżki  sezam ziarenka
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolkę szparagową umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Następnie odcedź.
  2. Kurczaka oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Dopraw ziołami prowansalskimi.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso z kurczaka.
  4. Podlej składniki na patelni sosem sojowym i całość duś, aż mięso się zetnie. Dodaj fasolkę szparagową oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wymieszaj. Gotowe danie rozłóż na talerze i posyp sezamem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE