Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka kurczak
4 sztuki ziemniaki
2 sztuki marchewki
5 sztuk pieczarek
2 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
- Farsz
150 g mięsa mielonego wieprzowego
3 sztuki wątróbki kurze
1 sztuka cebula
1 sztuka jajko
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego kopru
bułka tarta
sól
pieprz
pieprz ziołowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Wątróbki posiekaj, dodaj do mięsa, wymieszaj z przyprawami, roztartym czosnkiem i zieleniną. Cebulę posiekaj, dodaj jajko i bułkę, wymieszaj.
- Kurczak z jarzynami: Farsz umieść w środku kurczaka, obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki, marchewkę i cebule pokrój w plasterki. Kurczaka i jarzyny umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij z naczynia pokrywkę.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza