Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak
- 4 sztuki ziemniaki
- 2 sztuki marchewki
- 5 sztuk pieczarek
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka
- Farsz
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 sztuki wątróbki kurze
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego kopru
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Wątróbki posiekaj, dodaj do mięsa, wymieszaj z przyprawami, roztartym czosnkiem i zieleniną. Cebulę posiekaj, dodaj jajko i bułkę, wymieszaj.
- Kurczak z jarzynami: Farsz umieść w środku kurczaka, obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki, marchewkę i cebule pokrój w plasterki. Kurczaka i jarzyny umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij z naczynia pokrywkę.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza