Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 500 g filet z kurczaka
- 3 sztuki kabanos
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka - 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
- 5 łyżek oliwa z oliwek
- 1/4 łyżeczki pieprz czarny
świeżo zmielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- W miseczce wymieszaj czosnek granulowany, słodką paprykę, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Do przypraw dolej 5 łyżek oliwy i wymieszaj.
- Filety z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błon. W każdym filecie zrób duże nacięcie tak, by powstała kieszonka. W otworach umieść pokrojone na mniejsze kawałki kabanosy.
- Mięso posmaruj z obu stron marynatą za pomocą pędzelka kuchennego, po czym przełóż do papierowych torebek do smażenia. Następnie zamknij torebki.
- Torebki z kurczakiem wyłóż na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu przez 7 minut z każdej strony. Przez chwilę podgrzewaj również boki filetów.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku