Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki filet z kurczaka
pojedyncze - 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka papryka czerwona
- 800 g pomidory
krojone, z puszki - 250 g serek mascarpone
- 1 łyżeczka oregano
suszone - 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka - olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku - bazylia
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie oprósz mięso solą oraz pieprzem. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka. Następnie dodaj paprykę i smaż razem przez 3 minuty.
- Do mięsa i papryki na patelni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj przez minutę, mieszając. Dodaj pomidory z puszki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i oregano. Przykryj, po czym duś przez 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Do składników na patelni dodaj mascarpone. Całość podgrzewaj do czasu, aż serek się roztopi. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem potrawę udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku