Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki filet z kurczaka
1/2 pęczki bazylia
200 g ser śmietankowy
1 łyżka pieprz zielony
tłuczony50 g śmietana
40 ml olej
1 łyżeczka mąka
400 g marchew
300 g fasolka szparagowa
mrożonasól
do smaku3 łyżki masło
pieprz
do smaku200 ml bulion warzywny
1 szczypta gałka muszkatołowa
2 łyżki trybula
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i z jednej strony natnij tworząc kieszeń. Mięso z wierzchu i od środka oprósz solą oraz pieprzem.
- Bazylię opłucz i odstaw do ocieknięcia. Następnie listki drobno posiekaj. Ser zmiksuj, dopraw bazylią oraz zielonym pieprzem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nim kurczaka.
- Mięso smaż na rozgrzanym oleju z obu stron po 5 minut, po czym zostaw na kilka minut pod przykryciem. Pozostały po smażeniu tłuszcz oprósz mąką, zrumień, dolej śmietanę i podgotuj. Dopraw do smaku solą.
- Marchewki oczyść, pokrój w słupki. Fasolkę rozmroź i przetnij na pół. Masło wymieszaj z bulionem, dodaj marchewkę i gotuj przez 5 minut. Następnie dorzuć fasolkę i zagotuj. Warzywa dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z mięsem, sosem i trybulą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku