Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki udka lub podudzia z kurczaka
80 g migdałów
2 sztuki marchewki
100 g oliwek zielonych
sok z 1 pomarańczy
1 sztuka czerwona cebula
kawałek imbiru
250 ml wywaru warzywnego
kilka gałązek tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wlej sok z pomarańczy. Dodaj startym imbir, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż kawałki kurczaka i odstaw na 60 minut. Po tym czasie obsmaż kurczaka na rozgrzanej oliwie z obu stron i przełóż na talerz.
- Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podsmaż marchewkę pokrojoną w 3-centymetrowe kawałki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Po 4 minutach dodaj mięso i podlej resztą marynaty i wywarem. Dopraw tymiankiem i duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Na suchej patelni upraż migdały, obierz je ze skórki i dodaj razem z oliwkami do kurczaka. Duś wszystko jeszcze 25 minut.
- Gotowe danie podawaj z ziemniakami lub kuskusem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka