Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak z paprykami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kurczaka z paprykami najlepiej podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka   kurczak
  • 100 g  imbir
  • 2 sztuki  chili papryczka
  • 5 gałązek  natka pietruszki
  • 1 sztuka  ananas
    mały
  • 2 sztuki  papryka czerwona
  • 2 sztuki  papryka żółta
  • 4 sztuki  cebula czerwona
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
  2. Natkę pietruszki posiekaj. Imbir oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z natką pietruszki. Przygotowaną mieszanką natrzyj całego kurczaka.
  3. Papryczki chili oczyść i drobno posiekaj. Z ananasa odkrój wierzch i podstawę. Nożem odetnij skórkę dookoła owocu. Usuń twardy środek. Miąższ ananasa pokrój w kostkę. Czerwone i żółte papryki oczyść z nasion i pokrój na kawałki.
  4. Kawałki papryki oraz ananasa wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Czerwone cebule obierz, pokrój na nieduże kawałki i dodaj je do papryk i ananasa.
  5. Wszystkie składniki w formie skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Na warzywach z ananasem ułóż kurczaka. Całość podlej odrobiną wody.
  6. Kurczaka wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piecz 80 minut, podlewając od czasu do czasu mięso powstałym sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE