Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka kurczak
100 g imbir
2 sztuki chili papryczka
5 gałązek natka pietruszki
1 sztuka ananas
mały2 sztuki papryka czerwona
2 sztuki papryka żółta
4 sztuki cebula czerwona
4 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
- Natkę pietruszki posiekaj. Imbir oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z natką pietruszki. Przygotowaną mieszanką natrzyj całego kurczaka.
- Papryczki chili oczyść i drobno posiekaj. Z ananasa odkrój wierzch i podstawę. Nożem odetnij skórkę dookoła owocu. Usuń twardy środek. Miąższ ananasa pokrój w kostkę. Czerwone i żółte papryki oczyść z nasion i pokrój na kawałki.
- Kawałki papryki oraz ananasa wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Czerwone cebule obierz, pokrój na nieduże kawałki i dodaj je do papryk i ananasa.
- Wszystkie składniki w formie skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Na warzywach z ananasem ułóż kurczaka. Całość podlej odrobiną wody.
- Kurczaka wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piecz 80 minut, podlewając od czasu do czasu mięso powstałym sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku