Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 opakowanie udek z kurczaka
1 opakowanie podudzi z kurczaka
12 sztuk małych ziemniaków
2 sztuki czerwone papryki
1 sztuka cytryna
4 sztuki gałązki świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, dopraw solą oraz pieprzem i włóż do foliowego woreczka. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, 1 łyżeczką posiekanego rozmarynu i rozgniecionym czosnkiem. Wszystko wymieszaj i wlej do woreczka z kurczakiem. Wymieszaj i włóż mięso na 60 minut do lodówki.
- Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na połówki. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój na dość duże kawałki. Włóż warzywa do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny i pozostały rozmaryn. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka