Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak z rozmarynem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  udek z kurczaka
  • 1 opakowanie  podudzi z kurczaka
  • 12 sztuk małych ziemniaków
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 1 sztuka cytryna
  • 4 sztuki gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek  czosnku
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz, dopraw solą oraz pieprzem i włóż do foliowego woreczka. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, 1 łyżeczką posiekanego rozmarynu i rozgniecionym czosnkiem. Wszystko wymieszaj i wlej do woreczka z kurczakiem. Wymieszaj i włóż mięso na 60 minut do lodówki.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na połówki. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój na dość duże kawałki. Włóż warzywa do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny i pozostały rozmaryn. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE