Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek listków szałwii
- 8 sztuk plasterków szynki parmeńskiej
- 2 sztuki jabłka
- 2 łyżki oliwy
- olej rzepakowy
- 450 g makaronu fettuccine
- 1/3 szklanki pistacji
- 1 łyżka mąki
- 1 sztuka i 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3/4 szklanki startego parmezanu + do posypania
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, oprósz solą oraz pieprzem, skrop oliwą i wymieszaj.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Kurczaka umyj, osusz, natrzyj czosnkiem i oprósz solą oraz pieprzem. Na każdym filecie połóż po 4 listki szałwii i zawiń w 2 plasterki szynki. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso przełóż na jabłka. Piecz 20 minut w 220 st. C.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pistacje zmiksuj na proszek. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pozostałe listki szałwii. Smaż z obu stron na dużym ogniu, aż listki będą chrupiące. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Na patelni ponownie rozpuść łyżkę masła, wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Smaż jeszcze 2 minuty, aż się zrumieni. Dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj. Zmniejsz ogień, dopraw papryką, solą i pieprzem.
- Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj parmezan, pistacje i makaron. Wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę dodając odrobinę mleka, jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje.
- Kurczaka podawaj z jabłkami i makaronem. Posyp parmezanem i udekoruj chrupiącą szałwią.
Źródło przepisu: Przyslij przepis