Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak z warzywami pod beszamelem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • 3 sztuki kalarepy
  • 4 sztuki marchewki
  • 1 sztuka puszka groszku
    Sos beszamelowy
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 2 łyżki  masła
  • 3 kostki  rosołowe
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mleka
  • 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie  serka topionego o smaku śmietankowym
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Mięso oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanej patelni. Kostki rosołowe rozpuść w 2 szklankach wody.
  2. Marchewki oraz kalarepy obierz, pokrój w talarki i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj mąkę i zrumień ją. Do uzyskanej zasmażki dodaj rosół, mleko i pokrojony w kostkę serek topiony. Mieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Pod koniec gotowania dodaj odsączony z zalewy groszek.
  3. Do naczynia żaroodpornego wykładaj na przemian warstwy kalarepy z marchewką, kurczaka i sosu. Piecz 25 minut w 180 st. C. Gotową potrawę podawaj z ryżem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE