Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- 3 sztuki kalarepy
- 4 sztuki marchewki
- 1 sztuka puszka groszku
- Sos beszamelowy
- 1/2 sztuki cebuli
- 2 łyżki masła
- 3 kostki rosołowe
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mleka
- 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
- 1 opakowanie serka topionego o smaku śmietankowym
- olej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Mięso oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanej patelni. Kostki rosołowe rozpuść w 2 szklankach wody.
- Marchewki oraz kalarepy obierz, pokrój w talarki i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj mąkę i zrumień ją. Do uzyskanej zasmażki dodaj rosół, mleko i pokrojony w kostkę serek topiony. Mieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Pod koniec gotowania dodaj odsączony z zalewy groszek.
- Do naczynia żaroodpornego wykładaj na przemian warstwy kalarepy z marchewką, kurczaka i sosu. Piecz 25 minut w 180 st. C. Gotową potrawę podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników