Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
2 l bulionu warzywnego
6 sztuk kawałków kurczaka
200 g fasolki szparagowej
6 sztuk marchewek
1 sztuka cukinia
3 łyżki oleju
zioła prowansalskie
tymianek
papryka słodka
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kawałki kurczaka ugotuj w bulionie warzywnym, doprawionym solą oraz pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie wyłóż je na talerz.
- Marchewkę obierz, pokrój w słupki i gotuj 10 minut w osolonym wrzątku. Podobnie ugotuj fasolkę szparagową. Cukinię pokrój w plastry.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż marchew. Na niej ułóż kurczaka, posyp ziołami prowansalskimi i tymiankiem. Piecz pod przykryciem przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj fasolkę oraz cukinię i polej wszystko olejem. Piecz kolejne 15 minut.Następnie oprósz mięso słodką papryką, solą oraz pieprzem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka