Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g filetu z kurczaka
200 g kukurydzy
150 g fasoli adzuki
100 g ryżu
300 g pomidorów z puszki
6 plastrów sera żółtego
50 ml oleju rzepakowego
ostra papryka
świeża bazylia
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości. Ryż ugotuj al dente. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Filety z kurczaka oczyść, pokrój na cztery kawałki, lekko rozbij tłuczkiem, a następnie oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Pomidory wraz z zalewą wlej do miski (większe pokrój na kawałki). Dodaj kukurydzę, ugotowaną fasolę i ryż. Dopraw do smaku solą i wszystko wymieszaj. Całość wlej do naczynia do zapiekania, posmarowanego olejem.
- Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka. Skrop je resztą oleju i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Po 20 minutach ułóż na wierzchu plastry żółtego sera. Zapiekaj do momentu, aż mięso będzie miękkie, a ser roztopiony, czyli ok. 15 minut. Podawaj gorące, obficie posypane świeżą bazylią.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka