Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kurczak zapiekany z fasolą adzuki i ryżem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  filetu z kurczaka
  • 200 g  kukurydzy
  • 150 g  fasoli adzuki
  • 100 g  ryżu
  • 300 g  pomidorów z puszki
  • 6 plastrów  sera żółtego
  • 50 ml  oleju rzepakowego
  • ostra papryka
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości. Ryż ugotuj al dente. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Filety z kurczaka oczyść, pokrój na cztery kawałki, lekko rozbij tłuczkiem, a następnie oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką.
  3. Pomidory wraz z zalewą wlej do miski (większe pokrój na kawałki). Dodaj kukurydzę, ugotowaną fasolę i ryż. Dopraw do smaku solą i wszystko wymieszaj. Całość wlej do naczynia do zapiekania, posmarowanego olejem.
  4. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka. Skrop je resztą oleju i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  5. Po 20 minutach ułóż na wierzchu plastry żółtego sera. Zapiekaj do momentu, aż mięso będzie miękkie, a ser roztopiony, czyli ok. 15 minut. Podawaj gorące, obficie posypane świeżą bazylią.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE