Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
150 g kasza kuskus
380 g polędwiczka wieprzowa
6 ząbków czosnek
1 pęczek cebula dymka
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka cebula czerwona
1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
ostra1 łyżka olej
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem i oprósz solą, pieprzem i papryką. Dodaj nieobrany czosnek i dymkę. Piecz 20 minut w 180 st. C.
- Na patelni grillowej usmaż pokrojoną paprykę i czerwoną cebulę. Kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj kaszę widelcem, a następnie dodaj podsmażone warzywa i wymieszaj.
- Kuskus z warzywami podawaj jako dodatek do upieczonej polędwiczki.
Źródło przepisu: Moje smaki życia