Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka cebula
1 sztuka marchew
1 sztuka seler naciowy
olej
500 g mięso mielone
wołowe2 łyżki przecier pomidorowy
200 ml wino czerwone wytrawne
300 g puree pomidorowe
oregano
do smaku300 ml bulion mięsny
2 sztuki cukinia
1 sztuka bakłażan
sól
do smakupieprz
do smaku100 g ser parmezan
makaron lasagne
- Sos:
40 g masło
40 g mąka
900 ml mleko
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę, marchewkę oraz seler drobno pokrój. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa. Następnie dołóż mięso mielone, przecier pomidorowy i całość powoli duś.
- Zalej winem, wymieszaj i dodaj puree pomidorowe. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Na koniec dodaj bulion i duś na małym ogniu przez 60 minut.
- Cukinie i bakłażan umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Oprósz solą i odstaw na kilka minut. W garnku rozpuść masło, dosyp mąkę i zrumień. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Dopraw.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź cienką warstwę sosu, po czym ułóż ugotowany płat makaronu. Posmaruj kolejną warstwą sosu. Następnie wyłóż porcję masy mięsnej oraz osuszonych plasterków cukinii i bakłażana. Całość posyp odrobiną startego parmezanu i przykryj lasagne. Warstwy powtarzaj, aż naczynie będzie pełne. Ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem i posypany serem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!