Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Lasagne z cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Lasagne z cukinią to przepis na danie inspirowane kuchnią włoską.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  seler naciowy
  • olej
  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • 2 łyżki  przecier pomidorowy
  • 200 ml  wino czerwone wytrawne
  • 300 g  puree pomidorowe
  • oregano
    do smaku
  • 300 ml  bulion mięsny
  • 2 sztuki  cukinia
  • 1 sztuka  bakłażan
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 100 g  ser parmezan
  • makaron lasagne
    Sos:
  • 40 g  masło
  • 40 g  mąka
  • 900 ml  mleko
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę, marchewkę oraz seler drobno pokrój. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa. Następnie dołóż mięso mielone, przecier pomidorowy i całość powoli duś.
  2. Zalej winem, wymieszaj i dodaj puree pomidorowe. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Na koniec dodaj bulion i duś na małym ogniu przez 60 minut.
  3. Cukinie i bakłażan umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Oprósz solą i odstaw na kilka minut. W garnku rozpuść masło, dosyp mąkę i zrumień. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Dopraw.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź cienką warstwę sosu, po czym ułóż ugotowany płat makaronu. Posmaruj kolejną warstwą sosu. Następnie wyłóż porcję masy mięsnej oraz osuszonych plasterków cukinii i bakłażana. Całość posyp odrobiną startego parmezanu i przykryj lasagne. Warstwy powtarzaj, aż naczynie będzie pełne. Ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem i posypany serem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE