Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie makaron lasagne
- 500 g mięso mielone z kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 1 szklanka marchewka
- 1 pęczek seler naciowy
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
- 500 ml przecier pomidorowy
lub krojone pomidory w puszce - 1 łyżka cukier
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 150 g ser żółty
tarty - 2-3 gałązki tymianek
świeży - 1 gałązka rozmaryn
świeży - 1/4 kostki masło
do nasmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę, selera naciowego. Podsmażaj 5 minut, potem wrzuć warzywa do miski.
- W tym samym garnku podsmaż dokładnie mięso, dodaj do niego warzywa i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj cały czas mieszając. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz cukier i 2 ząbki pokrojonego czosnku i całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszając do momentu, aż całość się połączy. Zalej wszystko mlekiem i zagotuj, dopraw solą i gałką muszkatołową.
- Formę nasmaruj masłem i wykładaj na przemian warstwami: farsz mięsny, beszamel, makaron, farsz mięsny, itd. Zakończ warstwą beszamelu.
- Całość posyp serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika lasagne powinna odpocząć w formie przez 15 minut, następnie podziel ją na porcje i nałóż na talerz.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"