Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 2 sztuki cebule
- 20 dag kiełbasy
- 8 sztuk czerwonych papryk
- 8 sztuk dojrzałych pomidorów
- 4 sztuki jajka
- 1 pęczek cebuli dymki
- olej do smażenia
- sól drobnoziarnista
- czarny pieprz grubo mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz i pokrój w ósemki. Kiełbasy obierz ze skórki i pokrój w cienkie półplasterki. Papryki umyj pod bieżącą wodą, a po wydrążeniu gniazd nasiennych pokrój na kawałki. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
- Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę oraz kiełbasę. Następnie dodaj kawałki papryk oraz pomidory. Składniki oprósz solą oraz pieprzem. Duś do momentu, aż papryki zmiękną.
- Dymkę umyj i posiekaj. Do zawartości patelni wbij kolejno jajka. Leczo podgrzewaj do czasu, aż jajka się zetną, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną dymkę. Wymieszaj. Podawaj gorące z pieczywem.
Źródło przepisu: Smacznego!