Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag piersi z kurczaka
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
1 sztuka cukinia
1 sztuka kiełbasa zwyczajna
2 sztuki marchewki
20 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminku
2 łyżki mąki
rozmaryn do dekoracji
olej do smażenia
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię obierz, a następnie pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj i pokrój w talarki. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w talarki. Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałki.
- W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dołóż kawałki kurczaka i kiełbasę. Kiedy mięso się zarumieni, oprósz je mąką i dodaj cukinię, marchewki oraz fasolkę szparagową. Dołóż koncentrat pomidorowy. Smaż wszystko przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlej bulion warzywny i duś 25-30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Leczo przypraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Przed podaniem udekoruj potrawę rozmarynem.
Źródło przepisu: Smacznego!