Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
300 g kiełbasy jałowcowej
1 sztuka cebula
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka żółta papryka
400 g białej fasoli
400 g pomidorów z puszki
4 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
zioła prowansalskie
1/2 sztuki pęczka pietruszki
kilka łyżek oleju z pestek dyni
ryż
rzeżucha
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidory i kiełbasę pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Na oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj kiełbasę i chwilę podsmaż. Dorzuć pomidory, fasolę, czosnek, papryki, przyprawy i zioła. Smaż wszystko przez 15 minut, aż powstanie sos.
- Dodaj olej z pestek dyni oraz drobno posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku. Duś pod przykryciem przez 3 minuty. Podawaj na porcji ryżu, udekorowane rzeżuchą.
Źródło przepisu: Przyślij przepis