Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Linguine w sosie śmietankowym z szynką i szafranem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 łyżeczka  szafranu
  • 1 szklanka  śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki  pokrojonej w kostkę szynki
  • 1/2 szklanki  świeżo startego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny
  • 340 g  makaronu linguine (wąskie wstążki)
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Szafran zalej 2 łyżkami wrzątku i odstaw na 10 minut. Śmietankę, szynkę i parmezan podgrzej w rondlu na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodaj szafran, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  2. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i połowę przełóż do naczynia, w którym będzie podany na stół. Wymieszaj z połową sosu, dodaj resztę makaronu i ponownie wymieszaj. Wyłóż resztę sosu, posyp natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Włoskie dania z makaronu


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE