Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 łyżeczka szafranu
1 szklanka śmietanki kremówki
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
sól
pieprz czarny
340 g makaronu linguine (wąskie wstążki)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szafran zalej 2 łyżkami wrzątku i odstaw na 10 minut. Śmietankę, szynkę i parmezan podgrzej w rondlu na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodaj szafran, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i połowę przełóż do naczynia, w którym będzie podany na stół. Wymieszaj z połową sosu, dodaj resztę makaronu i ponownie wymieszaj. Wyłóż resztę sosu, posyp natką pietruszki i tartym parmezanem.
Źródło przepisu: Włoskie dania z makaronu