Dzisiaj jest: Wtorek, 20.05.2025 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Łopatka wieprzowa duszona w sosie barbecue


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  łopatki wieprzowej
  • 100 ml  bulionu drobiowego
  • 1 sztuka pokrojona w plastry cebula
  • 2 sztuki posiekane ząbki czosnku
  • 1 sztuka puszka pomidorów w zalewie
  • 200 g  konfitury śliwkowej
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka seler
  • 1 sztuka pietruszka (korzeń)
  • liść laurowy
  • 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka  cukru
  • 1-2 łyżki  octu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w 3-centymetrowe kawałki. Seler oczyść i pokrój w paski.
  2. Łopatkę oprósz solą, czosnkiem, pieprzem. Obłóż liściem laurowym, zielem angielskim i odstaw na 60 minut do lodówki. Następnie włóż mięso do naczynia żaroodpornego.
  3. Na łopatce ułóż pokrojone cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler. Konfiturę wymieszaj z pomidorami oraz bulionem. Tak powstałym sosem polej mięso. Naczynie przykryj pokrywką i piecz w temperaturze 190 st. C przez 2 godziny.
  4. Po tym czasie mięso wyjmij i pokrój w plastry. Z sosu wyjmij kilka kawałków marchewki i pietruszki do dekoracji. Pozostały sos zmiksuj z warzywami na gładką masę. Dopraw ją do smaku cukrem i octem.
  5. Mięso podawaj z warzywami i sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE