Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
100 ml bulionu drobiowego
1 sztuka pokrojona w plastry cebula
2 sztuki posiekane ząbki czosnku
1 sztuka puszka pomidorów w zalewie
200 g konfitury śliwkowej
1 sztuka marchewka
1 sztuka seler
1 sztuka pietruszka (korzeń)
liść laurowy
2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
1 łyżka cukru
1-2 łyżki octu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w 3-centymetrowe kawałki. Seler oczyść i pokrój w paski.
- Łopatkę oprósz solą, czosnkiem, pieprzem. Obłóż liściem laurowym, zielem angielskim i odstaw na 60 minut do lodówki. Następnie włóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- Na łopatce ułóż pokrojone cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler. Konfiturę wymieszaj z pomidorami oraz bulionem. Tak powstałym sosem polej mięso. Naczynie przykryj pokrywką i piecz w temperaturze 190 st. C przez 2 godziny.
- Po tym czasie mięso wyjmij i pokrój w plastry. Z sosu wyjmij kilka kawałków marchewki i pietruszki do dekoracji. Pozostały sos zmiksuj z warzywami na gładką masę. Dopraw ją do smaku cukrem i octem.
- Mięso podawaj z warzywami i sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka