Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g mielonej łopatki wieprzowej
200 g makaronu kolanka ozdobne
500 g pieczarek
1/2 sztuki słoika papryki konserwowej
1/2 sztuki słoika ogórków konserwowych
1 sztuka duża cebula
1/2 sztuki kieliszka czerwonego wina
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 sztuka puszka pomidorów
tymianek
oregano
bazylia
sól
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Do głębokiego garnka wlej 3 łyżki oleju i go rozgrzej. Wsyp cebulę i zeszklij. Dodaj mielone mięso i smaż na dużym ogniu przez kilka minut.
- Wlej wino i dodaj czosnek oraz pieczarki. Lekko posól, by puściły sok. Duś, aż płyn częściowo odparuje.
- Dodaj pomidory z puszki i dopraw pieprzem, solą, tymiankiem, oregano i bazylią. Wymieszaj i dołóż makaron oraz paprykę i ogórki.
- Przykryj garnek i duś tak długo, aż makaron będzie al dente. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka