Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk ziemniaki
- 30 dag pieczarki
- 30 dag mięso mielone
- 3 sztuki cebula
- 1 szklanka ser żółty
utarty - 1 sztuka jajko
- 1 szklanka śmietana
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2 łyżki keczup
- 2 łyżki bułka tarta
- masło
zamrożone wiórki - oliwa
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso łączymy z keczupem, jajkiem przyprawami, wyrabiamy na jednolitą masę.
- Pieczarki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, ziemniaki w cieniutkie talarki.
- Naczynie do zapiekania obficie smarujemy oliwą, na spodzie rozkładamy połowę ziemniaków, na nich warstwę cebuli, pieczarki, doprawione mięso i, na wierzchu, pozostałe ziemniaki.
- Każdą warstwę oprószamy przyprawami.
- Ułożone produkty zalewamy śmietaną lekko spienioną z jajkiem i utartym serem, wierzch posypujemy tartą bułką i wiórkami masła.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy przez 50 minut w temp.180°C.
- Podajemy gdy wierzch jest zrumieniony, a boki potrawy lekko odstają od formy.