Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
8 kawałków wafle
10x15 cm50 dag mięso mielone
2 sztuki jajka
2 sztuki jabłka
sól
do smakupieprz
do smakumajeranek
do smaku1 szczypta chili (przyprawa)
masło
3 sztuki jajka
do panierowaniabułka tarta
do panierowaniaolej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obieramy w całości, każde kroimy na 4, w miarę grube krążki, usuwamy gniazda nasienne, lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, odstawiamy do wychłodzenia.
- Wafle rozkładamy na desce.
- Mielone mięso łączymy z jajkami i przyprawami.
- Dzielimy na 4 równe części, rozkładamy na waflach, do każdej wciskamy 2 krążki podsmażonych jabłek, całość przykrywamy drugim waflem.
- Tak przygotowane porcje panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
- Dwukrotnie przewracamy, każdorazowo smażąc przez około 3 minuty.
- Gotowe kotlety przekładamy do wygrzanego żaroodpornego naczynia, na każdy wkładamy ,,orzeszek" masła, przykrywamy i trzymamy w cieple 10 minut.