Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 800 g schabu z kością
- 3 sztuki cebule
- sól
- pieprz
- 1.5 łyżek smalcu
- 1 sztuka kopiasta łyżeczka mielonego kminku
- mąka
- 6-8 sztuk bułek
- 6-8 sztuk ogórków kiszonych
- 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
- 2 sztuki liście laurowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab umyj, osusz i wykrój z niego kość. Mięso natrzyj solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Wstaw do lodówki na noc.
- Następnie obtocz schab w mące i razem z wyciętą kością smaż na rozgrzanym smalcu. Przełóż mięso do rondla, podlej 3/4 szklanki lekko osolonego wrzątku i duś na najmniejszym ogniu przez 75 minut. W połowie czasu duszenia obróć schab.
- Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. W połowie duszenia dodaj ją do mięsa razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Gotowe mięso wyjmij na talerz. Sos z duszenia zagęść 1 łyżeczką mąki wymieszanej z odrobiną wody. Zagotuj. Do sosu dodaj kawałki mięsa obrane z kości.
- Bułki przekrój na pół, na każdej połówce ułóż cienki plaster schabu i obficie polej sosem. Podawaj z ogórkami kiszonymi.
Źródło przepisu: przyślij przepis!