Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
50 dag makaronu
1 kg mieszanego mięsa mielonego
2 sztuki duże cebule
2 sztuki średnie marchewki
4 sztuki łodygi selera naciowego
50 dag przecieru pomidorowego
2 sztuki puszki krojonych pomidorów
5 sztuk czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
1 sztuka czubata łyżeczka ziół prowansalskich
1 sztuka czubata łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 szczypta cukru
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obierz, opłucz. Cebule oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Resztę warzyw umyj i pokrój w drobną kostkę.
- W płaskim, dużym garnku rozgrzej oliwę, przesmaż na niej wszystkie warzywa. Po 5 minutach dodaj mięso mielone. Smaż przez 10 minut, ciągle mieszając. Dopraw sos do smaku suszonymi ziołami, solą, pieprzem, cukrem, paprykami w proszku.
- Następnie dodaj do sosu koncentrat pomidorowy oraz jedną puszkę pomidorów i duś przez 40 minut.
- Po tym czasie połowę sosu zamroź na później, a do reszty sosu wlej pozostałą puszkę pomidorów. Dopraw do smaku solą i pieprzem i duś przez 20 minut.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj z sosem posypany tartym parmezanem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy