Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka chili papryczka
- 50 ml olej
- 200 g wołowina
mielona - 100 g pomidory
krojone z puszki - 200 ml bulion warzywny
- 200 g makaron ryżowy
- 1 główka kapusta pak choi
- 1 garść kiełki groszku
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili oraz żółtą paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. Na patelni rozgrzej 50 ml oleju, wsyp cebulę oraz czosnek i smaż, aż się zeszklą.
- Następnie dodaj mięso mielone i podgrzewaj razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj pokrojoną żółtą paprykę, chili, pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Duś wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Kapustę pak choi umyj, osusz i posiekaj w malakserze.
- Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzuć makaron ryżowy, od razu zdejmij naczynie z palnika, przykryj i odstaw na 5 minut, po czym odcedź. Następnie do mięsa na patelni dorzuć drobno posiekane liście kapusty pak choi i całość krótko podduś. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na talerze wyłóż makaron ryżowy, polej go mięsnym sosem i udekoruj kiełkami groszku.
Źródło przepisu: Smacznego!