Dzisiaj jest: Wtorek, 03.12.2024 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron ryżowy na ostro


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Makaron ryżowy na ostro to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Kapustę pak choi można zastąpić kapustą pekińską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 50 ml  olej
  • 200 g  wołowina
    mielona
  • 100 g  pomidory
    krojone z puszki
  • 200 ml  bulion warzywny
  • 200 g  makaron ryżowy
  • 1 główka  kapusta pak choi
  • 1 garść  kiełki groszku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili oraz żółtą paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. Na patelni rozgrzej 50 ml oleju, wsyp cebulę oraz czosnek i smaż, aż się zeszklą.
  2. Następnie dodaj mięso mielone i podgrzewaj razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj pokrojoną żółtą paprykę, chili, pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Duś wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Kapustę pak choi umyj, osusz i posiekaj w malakserze.
  3. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzuć makaron ryżowy, od razu zdejmij naczynie z palnika, przykryj i odstaw na 5 minut, po czym odcedź. Następnie do mięsa na patelni dorzuć drobno posiekane liście kapusty pak choi i całość krótko podduś. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Na talerze wyłóż makaron ryżowy, polej go mięsnym sosem i udekoruj kiełkami groszku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE