Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z kurczaka
podwójny - 200 g krewetki
koktajlowe - 2 sztuki papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 3 ząbki czosnek
- Sos:
- 100 ml przecier pomidorowy
- 1 łyżka sos sojowy
- 1/4 sztuki sok z cytryny
- 1 łyżka miód
- 1 szczypta pieprz cayenne
- Dodatkowo:
- 1 łyżeczka miód
- 1 garść pestki dyni
- 1 garść ziarna sezamu
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 200 g makaron ryżowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj miód.
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Następnie dodaj krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z sosem sojowym, sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Dodaj do mięsa i wymieszaj.
- Makaron ugotuj i podawaj z sosem z patelni. Przed podaniem posyp pestkami dyni i ziarnami sezamu.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka