Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka filet z kurczaka
podwójny200 g krewetki
koktajlowe2 sztuki papryka czerwona
1 sztuka papryka żółta
3 ząbki czosnek
- Sos:
100 ml przecier pomidorowy
1 łyżka sos sojowy
1/4 sztuki sok z cytryny
1 łyżka miód
1 szczypta pieprz cayenne
- Dodatkowo:
1 łyżeczka miód
1 garść pestki dyni
1 garść ziarna sezamu
1 łyżka oliwa z oliwek
200 g makaron ryżowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj miód.
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Następnie dodaj krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z sosem sojowym, sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Dodaj do mięsa i wymieszaj.
- Makaron ugotuj i podawaj z sosem z patelni. Przed podaniem posyp pestkami dyni i ziarnami sezamu.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka