Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g makaron spaghetti
bazylia
kilka listków
- Pulpeciki:
400 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe2 łyżki ser parmezan
tarty3 łyżki bułka tarta
2 ząbki czosnek
2 sztuki jajko
oregano
do smakusól
do smakupieprz czarny
do smaku
- Sos:
1 sztuka cebula
3 ząbki czosnek
1 łyżka oliwa z oliwek
700 g przecier pomidorowy
1 szczypta cukier
100 ml mleko
oregano
do smakusól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
- Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
Źródło przepisu: informacja prasowa Sfera PR