Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
80-90 dag antrykotu
6 łyżek oleju
1/2 szklanki wody
1 sztuka duża cebula
1 sztuka puszka pomidorów krojonych
6 sztuk średnich pieczarek
3 łyżki oliwy
1 szczypta pieprzu cayenne
1 szczypta cukru
1 opakowanie makaronu bucatini
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso wykrój z kości, lekko opłucz i osusz. Następnie pokrój w kostkę, oprósz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju. Podlej wodą i duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie, a woda odparuje.
- W garnku z grubym dnem przesmaż na oliwie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzuć pomidory i pokrojone w plasterki pieczarki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś przez 20 minut. Do sosu dodaj podduszone mięso i duś kolejne 30 minut.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Przełóż na talerze i polej gulaszem. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy