Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti lub wstążki
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 g boczku w plastrach
- 100 g błękitnego sera pleśniowego
- 1 pęczek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente i odcedź bez przelewania zimną wodą.
- Boczek pokrój w wąskie paski i podsmaż na dużej suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, przełóż chrupiący boczek na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz zlej z patelni, ale nie wycieraj.
- Wlej na patelnię śmietanę i pokrusz ser pleśniowy. Mieszaj na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Wrzuć do powstałego sosu makaron oraz boczek i dobrze wymieszaj.
- Podawaj od razu, posypane posiekaną świeżą natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka