Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 opakowanie makaronu penne
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 15 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 sztuki średnie cebule
- 1/2 szklanki białego wina
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek i cebule obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na rozgrzanym maśle i oliwie. Następnie dodaj oczyszczoną, pokrojoną na małe kawałki wątróbkę. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
- Do smażącej się wątróbki dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i wlej wino. Przykryj i duś wszystko przez 5 minut.
- Następnie dodaj przekrojone na połówki pomidorki, po szczypcie soli oraz pieprzu.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i jeszcze gorący połącz z sosem wątróbkowo-pieczarkowym. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy