Dzisiaj jest: Środa, 10.08.2022 Imieniny: Borysa i Wawrzyńca



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Makaron z szynką i zielonym groszkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  makaronu tagliatelle
  • 250 g  mrożonego groszku
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 ząbki  czosnku
  • 8-10 sztuk plasterków szynki
  • 5-6 sztuk listków mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Groszek zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut i osącz na sicie. Czosnek pokrój w plasterki, a szynkę w paski.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek. Uważaj, by się nie przypalił. Dodaj szynkę i smaż, aż się lekko zrumieni.
  4. Do podsmażonej szynki dodaj groszek i miętę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki lekko podsmaż, delikatnie mieszając.
  5. Do groszku i szynki wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 3-5 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE