Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g makaronu tagliatelle
- 250 g mrożonego groszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 8-10 sztuk plasterków szynki
- 5-6 sztuk listków mięty
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut i osącz na sicie. Czosnek pokrój w plasterki, a szynkę w paski.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek. Uważaj, by się nie przypalił. Dodaj szynkę i smaż, aż się lekko zrumieni.
- Do podsmażonej szynki dodaj groszek i miętę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki lekko podsmaż, delikatnie mieszając.
- Do groszku i szynki wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 3-5 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka