Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g jagnięcina
3 łyżki olej
1 sztuka marchew
4 sztuki seler naciowy
4 sztuki szalotka
1 ząbek czosnek
sól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smakupieprz cayenne
do smaku1 łyżeczka tymianek
125 ml wino czerwone wytrawne
150 g creme fraiche
250 g makaron fusilli (świderki)
500 g pomidory
4 łyżki masło
1 łyżka bułka tarta
100 g ser
starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż mięso na oleju rozgrzanym w garnku.
- Marchew obierz i razem z selerem pokrój w plasterki. Szalotki i czosnek obierz, zeszklij na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu. Dodaj seler, marchew i mięso. Duś wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i tymiankiem.
- Następnie podlej wszystko winem i dodaj creme fraiche. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami w garnku. Duś wszystko przez 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Makaron wymieszaj z zawartością garnka i przełóż do naczynia.
- Bułkę tartą wymieszaj ze startym serem i posyp zapiekankę. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na wierzchu zapiekanki. Piecz 20 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane