Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g makaronu świderki
300 g mięsa mielonego
1 sztuka jajko
2 sztuki płaskie łyżki mąki
500 ml soku pomidorowego lekko zagęszczonego
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
bazylia
1 łyżka oleju rzepakowego
80 g tartej mozzarelli
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso połącz z jajkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, po czym formuj małe klopsy. Klopsiki obtocz delikatnie w mące i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj przecier pomidorowy i 4-5 łyżek wody, zagotuj. Dopraw sos do smaku i włóż do niego klopsy. Dodaj listki bazylii. Gotuj wszystko przez 10 minut, wymieszaj z makaronem, przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch posyp mozzarellą i zapiekaj 15-20 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki życia