Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
20 dag drobnego makaronu
5 sztuk jajek
50 ml mleka
25 dag parówek
35 dag mieszanki mrożonych warzyw (np. groszku, kukurydzy, marchewki i papryki)
olej do smażenia
1 szczypta mielonej ostrej papryki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mieszankę warzyw odstaw do czasu, aż się rozmrozi. Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedź go i odstaw na sicie do ocieknięcia. Jajka zmiksuj z mlekiem i dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą mielonej papryki i 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Parówki pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć parówki i usmaż, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodaj ugotowany makaron oraz połowę mieszanki warzyw. Całość przez chwilę podgrzewaj.
- Do zawartości patelni wlej jajka połączone z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Omlet smaż na wolnym ogniu do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Następnie dodaj resztę warzyw. Patelnię przykryj, by omlet dobrze ściął się z wierzchu. Danie podawaj zaraz po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Smacznego!