Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg piersi z kurczaka
- 400 ml pomidorów krojonych z puszki
- 250 g przecieru pomidorowego
- 10 sztuk daktyli bez pestek
- 10 sztuk moreli
- 1-2 sztuki cukinie
- 3 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- natka kolendry
- sól
- Marynata do mięsa
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1.5 łyżek słodkiej papryki w proszku
- 1.5 łyżeczek mielonego imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 6 łyżek oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp składniki marynaty. Wymieszaj. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wrzuć kurczaka do marynaty i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
- Marchewkę umyj, obierz i razem z cukinią pokrój w 8-centymetrowe słupki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Daktyle i morele przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Zawartość patelni przełóż do miseczki.
- Na tym samym tłuszczu smaż kurczaka.
- Mięso i cebulę przełóż do garnka. Zalej pomidorami z puszki i przecierem. Na wierzchu ułóż warzywa, morele i daktyle. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie dopraw solą.
- Gotowe danie podawaj z kuskusem, posypane natką kolendry.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka