Dzisiaj jest: Środa, 30.09.2020 Imieniny: Zofii i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Marokański tadżin w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  piersi z kurczaka
  • 400 ml  pomidorów krojonych z puszki
  • 250 g  przecieru pomidorowego
  • 10 sztuk daktyli bez pestek
  • 10 sztuk moreli
  • 1-2 sztuki cukinie
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  oleju
  • natka kolendry
  • sól
    Marynata do mięsa
  • 1 łyżeczka  pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka  mielonego czarnego pieprzu
  • 1.5 łyżek  słodkiej papryki w proszku
  • 1.5 łyżeczek  mielonego imbiru
  • 1 łyżka  kurkumy
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 6 łyżek  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp składniki marynaty. Wymieszaj. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wrzuć kurczaka do marynaty i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Marchewkę umyj, obierz i razem z cukinią pokrój w 8-centymetrowe słupki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Daktyle i morele przekrój na pół.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Zawartość patelni przełóż do miseczki.
  4. Na tym samym tłuszczu smaż kurczaka.
  5. Mięso i cebulę przełóż do garnka. Zalej pomidorami z puszki i przecierem. Na wierzchu ułóż warzywa, morele i daktyle. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie dopraw solą.
  6. Gotowe danie podawaj z kuskusem, posypane natką kolendry.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE