Dzisiaj jest: Piątek, 03.12.2021 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Medaliony w sosie bananowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 700 g  polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1 łyżka  masła
  • 2 sztuki średnio dojrzałe banany
  • 1 szklanka  śmietany 12%
  • 1 łyżka  mąki
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki  świeżo startego imbiru

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczki umyj, oczyść i pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozbij mięso lekko dłonią, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej razem z masłem, usmaż plastry mięsa z obu stron na rumiano przez 15 minut. Następnie zdejmij mięso z patelni, zachowując tłuszcz ze smażenia.
  2. Banany pokrój w plasterki, przesmaż na tłuszczu po smażeniu mięsa.
  3. Do garnka wlej śmietanę wymieszaną z mąką i gotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz imbirem. Do sosu włóż mięso i banany. Wlej również tłuszcz z patelni. Podawaj z ryżem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE