Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
700 g polędwiczki wieprzowej
sól
pieprz grubo mielony
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 sztuki średnio dojrzałe banany
1 szklanka śmietany 12%
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki umyj, oczyść i pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozbij mięso lekko dłonią, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej razem z masłem, usmaż plastry mięsa z obu stron na rumiano przez 15 minut. Następnie zdejmij mięso z patelni, zachowując tłuszcz ze smażenia.
- Banany pokrój w plasterki, przesmaż na tłuszczu po smażeniu mięsa.
- Do garnka wlej śmietanę wymieszaną z mąką i gotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz imbirem. Do sosu włóż mięso i banany. Wlej również tłuszcz z patelni. Podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: moje smaki życia