Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 plastry polędwica wołowa
200 ml wino czerwone wytrawne
2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
3 ząbki czosnek
3 łyżki olej
500 g kurki grzyby
mrożone1 sztuka cebula
średnia1/2 pęczki natka pietruszki
3 łyżki masło
sól
do smakupieprz
do smakutymianek
suszony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Plastry polędwicy opłucz, osusz, włóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z tymiankiem dodaj do polędwicy. Do miseczki przełóż koncentrat pomidorowy, dodaj wino i wymieszaj. Powstałą marynatą zalej mięso, wymieszaj. Tak przygotowane mięso przykryj szczelnie folią i wstaw na noc do lodówki.
- Mrożone kurki przełóż na sitko, przelej je wrzątkiem i dokładnie osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby i duś, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
- Zamarynowaną polędwicę obwiąż sznureczkiem i włóż na rozgrzanym olej. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie podlej pozostałą marynatą i krótko podduś. Zdejmij z patelni i oprósz solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki i wymieszaj z grzybami.
- Gotowe medaliony przełóż na talerze. Obłóż duszonymi kurkami. Przed podaniem potrawę udekoruj pozostałą natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!