Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Medaliony z duszonymi kurkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Medaliony z duszonymi kurkami najlepiej podawać z puree ziemniaczanym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 plastry  polędwica wołowa
  • 200 ml  wino czerwone wytrawne
  • 2 łyżeczki  koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki  czosnek
  • 3 łyżki  olej
  • 500 g  kurki grzyby
    mrożone
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 3 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • tymianek
    suszony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Plastry polędwicy opłucz, osusz, włóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z tymiankiem dodaj do polędwicy. Do miseczki przełóż koncentrat pomidorowy, dodaj wino i wymieszaj. Powstałą marynatą zalej mięso, wymieszaj. Tak przygotowane mięso przykryj szczelnie folią i wstaw na noc do lodówki.
  2. Mrożone kurki przełóż na sitko, przelej je wrzątkiem i dokładnie osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby i duś, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Zamarynowaną polędwicę obwiąż sznureczkiem i włóż na rozgrzanym olej. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie podlej pozostałą marynatą i krótko podduś. Zdejmij z patelni i oprósz solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki i wymieszaj z grzybami.
  4. Gotowe medaliony przełóż na talerze. Obłóż duszonymi kurkami. Przed podaniem potrawę udekoruj pozostałą natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE