Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g polędwiczka wieprzowa
- 200 g cebula
- 350 g pieczarki
- 100 g ogórek konserwowy
- 6 łyżek zalewa z ogórków
- 1.5 łyżek mąka
- 180 g śmietana kwaśna
- 500 ml bulion
- 1 łyżka musztarda
czubata - gałka muszkatołowa
do smaku - olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwicę opłucz, osusz i pokrój na 12 medalionów. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie zdejmij z patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
- Pieczarki oraz cebule oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Oprósz solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mąką. Podsmaż.
- Do pieczarek oraz cebuli dolej bulion i śmietanę, mieszając. Dokładnie rozprowadź i zagotuj, po czym dodaj musztardę. Połącz i gotuj przez 5 minut.
- Do potrawki wrzuć pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 6 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do powstałego sosu wrzuć mięso. Podgrzej.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku