Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.09.2020 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Medaliony z polędwiczki w sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Medaliony w sosie najlepiej podawać z kaszą lub ziemniakami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g   polędwiczka wieprzowa
  • 200 g  cebula
  • 350 g  pieczarki
  • 100 g  ogórek konserwowy
  • 6 łyżek  zalewa z ogórków
  • 1.5 łyżek  mąka
  • 180 g  śmietana kwaśna
  • 500 ml  bulion
  • 1 łyżka  musztarda
    czubata
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwicę opłucz, osusz i pokrój na 12 medalionów. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie zdejmij z patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
  2. Pieczarki oraz cebule oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Oprósz solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mąką. Podsmaż.
  3. Do pieczarek oraz cebuli dolej bulion i śmietanę, mieszając. Dokładnie rozprowadź i zagotuj, po czym dodaj musztardę. Połącz i gotuj przez 5 minut.
  4. Do potrawki wrzuć pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 6 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do powstałego sosu wrzuć mięso. Podgrzej.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

medalionyprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE